onsdag 28 november 2007

Jan Björklund

Idag vill jag citera min didaktiklärare Peter Hasselskog. Peter skriver i tidningen Slöjdforum, Lärarförbundets tidning för pedagogik, slöjd, hantverk, design och mode. Nr 6/07 :

"Björklund har i förhållande till sin ambition och syn på utveckling av skolan sagt: "Det ska löna sig att plugga" - och det vet ju vi som företräder slöjdämnet att pluggning är en av de bästa och vanligaste sammanfogningsmetoderna vid arbete med trä. Ska vi genom detta uttalande känna stödet från skolpolitikern Björklund, eller ska vi sucka över synen år 2007 på hur man lär?"

tisdag 27 november 2007

Slöjd på 1900- och 2000-talet

De oranga vantarna är klara! De var roliga och lätta att virka, använde virknål nr 7. Vantarna är virkade med fasta maskor med nedtag i bakre bågen.
Pepparkaksgubben behövde sina sockar tills idag. De blev klara men alldeles för stora. Sent i går stod jag och tvätta dem i skållande vatten och rugga dem med potatisborsten. När de torkat i morse hade de krympt! Så bra!
Jag är snart klar med mina studier till lärare. I helgen hittade jag ett litet dokument som min farmor skrivit när hon levde. Min farmor föddes 1880 i Småland. Hon var betydligt yngre än mig när hon som nittonåring började läsa till lärarinna på seminariet i Vetlanda (!) Hon fick sedan tjänst i Norrahammar. Så här skriver farmor Elisabet;
Det var också svårt att leva på den lilla lönen. Jag hade 300 kronor om året, och skulle dessutom ha 60 kronor för slöjden. Men av de 60 kronorna måste jag köpa väv och garn för 15 kronor till flickornas slöjdarbeten.
Lilla farmor, jag tror jag måste sätta upp ett kort på dig i slöjdsalen (när jag får ett jobb!) och berätta om dej.

Bak blev det idag också. Hittade recept i Arlas lilla häfte på minilussebullar.
De blev små, söta och väldigt goda!

onsdag 21 november 2007

Senaste garnköpet

Jag sitter hemma och pluggar idag. Måste ta en paus från böckerna så jag tog en tur till Normi garn i Partille. Det betalade jag 136:- för 2 m tyg, ett orange lovikkagarn, 2 hg brunt yllegarn som bl.a ska bli sockar till en pepparkaksgubbe och så två nystan vackert blå bomullsgarn.
Gissa vem som är nöjd och nu kan läsa ett kapitel till!

Gerillastickning

Jag blir på riktigt gott humör när jag ser bilderna på
stickkontakts blogg
Är det nån som sett gerillastickning i Göteborg!?

måndag 19 november 2007

Länka länkade länkast

Igår surfade jag in på den här
trevliga bloggen. Hos Lotten kan man bl.a gå kurs och lära sig länka! Den kursen gick jag och nu är det examen!
Kul att lära sig nya saker Tick och tack

Inget är som mammas bak...


Jag har bakat småkakor. - Jasså, du är frisk nu, konstaterade maken....

Jag har bakat drömmar efter mamma Evas gamla recept. I detta recept mäts det med kaffekoppar! När pappa Bertil tog över och började baka småkakor, var han noga med att baka drömmarna små.Det gällde att kunna äta kakan i ett bett eftersom de smular så mycket (och innehåller både smör och olja, ajaj, fula fläckar på duken!)
Tänk att pappa inte heller gillade smulor! Idag är det jag som jagar barnen hemma.Så här blev kakorna. Nu får vi se om de räcker till adventskaffet eller jag får baka mer!

torsdag 15 november 2007

Varningstext

Läste nånstans om någon som tyckte vi borde sätta varningstext på regeringen;
Kan innehålla spår av nötter....

tisdag 13 november 2007

Presentkedjebrev!

Jag har hittat ett kedjebrev och anmält mig hos
fröken
Frivilligt har jag gått med i kedjebrev....
“I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this PIF exchange. I don’t know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog.”

De tre första som lämnar en kommentar på det här inlägget får alltså en handgjord present av mig! Vad och När vet man ej! Spännande,eller hur! Det blir ingen stickad sak iallafall, det kan jag lova! ;) Nått målat eller sytt kanske!

måndag 12 november 2007

Garn i garderoben...

Idag fick jag mail från Grunnebo garn som bl.a.reade ut raggsocksgarner. Där fanns Randi, 30:- för 50 gram. Jag har stickat ett par fina sockar i det garnet, och så räckte det till EN vante! Men Grunnebo tar 50 kronor i frakt så jag snålar och hoppas hitta ett nystan nån annanstans! Kanske i garderoben! Så här ser (delar) av mitt garnlager ut.Hur kom det dit? Hur länge ska de stanna? Å i andra förrådet ligger det massa tyger, konstigt va!


söndag 11 november 2007

Filosofiska klubben

Marabou har introducerat en ny smak i sortimenetet och jag var inte sen att prova! Chokladkakan låg i väskan och hittades när jag vaknade på torsdagseftermiddan... Jag skulle bara vila lite, somnade och vaknade med 38, 6 i feber. Jag som aldrig har feber, skulle jag vara glad eller inte?!
Jag är en som kan ha feberfrossa och ändå visar termometern 36,5...

Men nu var var jag ju verkligen sjuk! Nu till chokladen; jag undrar hur de gör på chokladfabriken för att inte Nonstopen ska smälta? Chokladmassan är väl varm och då borde ju nonstopen smälta när den blandas i den övriga chokladen. Men nonstopen har fortfarande kvar sin färg i paketet. ÄR inte det märkligt så säg?!

Jag kollade på innehållsförteckningen och där stod det att chokladen innehåller bivax och shellack som ytbehandlingsmedel.

Den ytbehandling jag känner till är på trä, det har jag varit på föreläsning om när jag läste slöjd.

Shellack lägger man på kvistträ innan man målar, så inte kvistarna ska lysa igenom. Går det att äta också? Jag är skeptisk... men man kan visst äta masonit också,det sa vår lärare Lennart. Du är vad du äter......


Kolla istället mitt lyckofynd! Jag hade såna här troll när jag var liten. Älskade att fixa kläder och bostäder till dom. Inget finns kvar, men nu! Dessa troll (+ 7 småtroll till) hittade jag på Östhjälpen för 10:- ! (Second hand i Jonsered) Är de inte underbara, dessutom välklädda upp till tänderna! Kolla särskilt de två längst till höger.

söndag 4 november 2007

Tovade handledsvärmare


När man tovar i maskin lever man spännande! Man kan aldrig riktigt veta hur resultatet blir... Dessa krympte mer på längden än på bredden. Kanske kan jag ha dem som fotledsvärmare! Färgen försvann också. Garnet har jag färgat själv för ett par år sedan, nu fick de ny färg. Jag virkade på små tofsar som jag sett i boken Pulsvärmare. Resultatet blev ynkligt! Inga tuffa ullspjut utan mer några rädda små trådar... Men när jag ser på bilden hur få trådar jag virkade på borde jag väl insett hur resultatet skulle bli! Man lär sig något nytt varje dag, eller hur!