tisdag 29 april 2008

Stickhistorik på TV

På lördag visas filmen Stickspår på Kunskapskanalen. Texten som följer kommer från deras hemsida. Tyvärr lyckades jag inte kopiera bilderna.

DOKUMENTÄR Filmen berättar om hur den bohuslänska nödhjälpsstickningen förädlades och till slut blev ett världsomspännande mode! Exklusiva varuhus i USA, Kanada, Schweiz, Frankrike och Danmark tillhandahöll de omtyckta och åtråvärda plaggen och bars av stjärnor som Ingrid Bergman och Diana Ross.
Under 1930-talet försvårades försörjningsmöjligheterna för bl.a. fiskar- och stenhuggarfamiljerna i Bohuslän. För att komma ur sin desperata situation sökte kvinnorna nya vägar för en inkomstkälla. Ett s.k. nödhjälpsarbete växte fram. Kvinnorna började sticka enkla sockor, vantar och tröjor. Produkterna utvecklades och blev till en världssuccé under 60-talet. Kvinnor som stickar i filmen Stickspåret. Dessa konsthantverksprodukter tillerkändes stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Exklusiva varuhus i USA, Kanada, Schweiz, Frankrike och Danmark tillhandahöll de omtyckta och åtråvärda plaggen.
Variationsrika mönster med fantasirika mönsternamn som - Stora nejlikan, Kråkspark, Gröna ängen, Grå dimman, Blå eskimå, Svanen, Humlan, Korallen, Stora spetskragen, Sagopalmen osv kom handstickade plagg till från Bohus Stickning.
Berömmet flödade redan några år efter verksamhetsstarten. Det var variationsrika och intrikata mönster som skapades av textilkonstnärer runt om i Sverige. Hemligheten bakom framgångarna var garner i utsökta ullkvaliteter.
Det hela tog sin början med att landshövdingskan Emma Jacobsson organiserade nödhjälpsarbete i slutet av 30-talet för kvinnorna i de krisdrabbade bohuslänska stenhuggardistrikten. Arbetsledningen styrdes från Göteborg men majoriteten av stickerskorna bodde och verkade i norra Bohuslän. Stickkurser var en av grundpelarna för att denna hemindustri skulle komma att bli så framgångsrik och omskriven. Ett annat radikalt grepp var att i arbetet inkluderades en veckas semestervistelse på annan ort. Semester var annars ett okänt begrepp för landsbygdens kvinnor vid denna tid. Garn och stickbeskrivningar skickades till stickerskorna från stickcentralen i Göteborg och tillbaka sändes efter en tid de färdiga alstren.
KvinnohistoriaUr filmen träder många människoöden fram; driftiga änkor som klipper kaniner och får, modiga landshövdingefruar som gömmer judiska krigsflyktingar bland ullsäckar, och framför allt stenhuggarhustrur som stickar för att barnen inte ska svälta ihjäl. Det är svensk nutidshistoria ur kvinnoperspektiv.

En film av Kjell Andersson. Från 2007.
Stickspåret kan ses som en fristående uppföljning av Kjell Anderssons stenhuggardokumentär Skärvor från en svunnen tid som speglar stenhuggeriet i Bohuslän under en kort men intensiv period som tog sin början på 1860-talet och som avklingade under 1970-talet.
Programmet sänds lördag 3/5 kl 22.00 & fredag 9/5 kl 19.00

5 kommentarer:

Efwa - Medea sa...

Tack för tipset! Ska lägga in en påminnelse i kalendern till den 9/5 för på lördag är jag inte hemma. Ska bli spännande att se

Mikaela sa...

Det får man ju inte missa under några omständigheter x'D

Anna sa...

Tack för tipset, hade glömt det annars!

PetraO sa...

Filmen är underbar - jag såg den på Röhsska för några månader sedan.
Kram!

Carina sa...

Väldigt bra att du sprider det här. Jag spelade in programmet igår kväll men har inte hunnit se det ännu. Funderar på om jag ska låta mannen bränna det på en dvd så jag har det för framtiden. Nog något man vill se igen längre fram. Bohusstickning är det vackraste jag vet.