söndag 18 september 2011

Sykurs; fodrad kasse

Välkommen till min syskola! Idag ska vi sy en fodrad kasse. När du lärt dig principen kan du göra kassar och väskor i många olika storlekar och former. Jag använder gärna gamla gardiner till mina kassar, det är ett bra sätt att återvinna tyg. Hoppas det går bra att följa mina bilder och beskrivningar. Ladda symaskinen - Nu kör vi!
Klipp till 4 tygbitar, mina var 43 x 52 cm. Det som är bra med att sy en fodrad väska är att du slipper sicksacka alla kanterna! Klipp till 2 handtag. Man kan sy handtagen av tyget, eller köpa kraftigare band på metervara.
Återvinningstips 2; materialet i nyckelband brukar ofta vara slitstarka. Ett nyckelband räcker till 2 handtag.

Nåla fast handtagen överst på tygsidan som är 42 cm.
Sy sedan fast dem , 7mm från kanten.


Lägg sedan ihop 2 av tygbitarna räta mot räta. Sy ihop 1 cm från kanten. Nu syr du alltså ihop handtaget mellan två tygbitar. Ett tyg blir utsidan på väskan , den andra kommer bli fodret.Vik ut tygerna, pressa gärna isär sömmen. Gör likadant med de 2 andra tygbitarna. Nu lägger du de ihopsydda delarna på varandra, räta mot räta. Var noga med att sömmarna kommer mittemot varandra.

Sy runt hela ca 1 cm från kanten. Glöm inte att spara ett hål på ca 10 cm. Du ska ju vända allting ut- och in snart!Nu är det dags att sy av en botten på väskan. Lägg sömmarna rakt mot varandra, se bilden. Mät rakt med linjal, den här botten är 8 cm bred, välj själv hur bred botten du vill ha. Sy av alla 4 hörnen.
Nu vränger du hela påsen, alltså vänder hela väskan ut- och in. Nåla hålet och sy igen det.
Stoppa i foderdelen i kassen, och sy en stickning några mm från kanten. Tada- Nu har du sytt en fodrad kasse-Bravo! Hoppas det gick bra, hälsningar Lena
6 kommentarer:

Maria sa...

Fiffigt sätt!

Trixie sa...

Jättebra beskrivning! Och lätt! :) Här är min version av din kasse: http://ewatrixierosalie.blogg.se/2012/january/tygkasse.html#comment. MVH Trixie

Ingrid sa...

Fiffigt! Har själv sytt ett gäng kassar/väskor. Kika gärna in och kolla hos mig!

Åsa.Li sa...

Har letat länge efter en bra beskrivning. Din var kanon! Tack!
Kicka in på min blogg får du se resultatet:-D

Kat Linn sa...

Vilken bra beskrivning, tack för att du delat med dig!

Tiol sa...

Superbra, och stort Tack för denna enkla och "lättförståliga " beskrivning, nu har jag sytt en mängd kassar som skall överlämnas till RIA stugan i Borlänge , en önskan från personalen där till de hemlösa. När besökarna kommer dit och får med sig lite kläder , mat eller annat de behöver för dagen, får de med sig det i en nysydd fin tygväska, istället för en prasselpåse. Jag tror och hoppas dessa personer skall känna sig mer sedda då, dessutom har de en väska som lever längre än en plastpåse.
Stort tack// Tina