fredag 28 september 2007

Jag älskar frimärke!
Jag samlar på frimärke. Ett billigt sätt att samla vacker konst och fina bilder. Tar dessutom liten plats! Idag släpps det nya frimärke, ett häfte med modebilder och ett häfte med tema choklad!!

Modebilderna är underbart illustrerade av en av mina favoritillustratörer; Stina Wirsén. Titta och njut. Gå sedan och köp frimärke! Billig konst!

torsdag 27 september 2007

Vid mina råsegel...

...skulle väl kapten Haddock ropat, själv tappade jag hakan.
Jag och min familj ska snart åka till Afrika! Närmare bestämt en vecka i Marocko väntar så gott på oss, mmm. Man vet att resan stundar när taxfreeshop-katalogen dimper ner i brevlådan. Dags att börja bläddra och önska.


Men hallå! Whisky i bag in box?

Hmmm, ska kanske köpa en 2 liter Explorer att ha så käckt framme i köket.....

Jag, en rörspiskonservator?!

Influensan har slagit sina elak klor i mig. Igår kom jag inte upp ur sängen, drack grönt citronte o lite rostade mackor. Masade mig upp till 21.30 och kollade med ett öga på Bästa formen, som var i Kosta på besök.


Idag har jag ätit choklad med ingefära och känner mig genast lite bättre!


Vill bli frisk för att inte missa min slutpraktik som pågår, och framför allt inte bokmässan...


Beror min sjukdom på helgens grovarbete?

Vi var på torpet i Småland och jag gav mig på att skrapa vår spis. I somras skulle jag piffa till den lite. Den vita färgen hade blivit svart av sot och jag visste ju att Ernst lärt oss i Sommartorpet hur lekande lätt och barfota enkelt det var att måla spisen med limfärg. HA! Jag blandade och skulle börja måla. Vår spis hade flera gamla lager annan färg på sig och det funkade inte alls med limfärg. Jag fick rådet att börja skrapa bort allt det lösa. Färgen for i sjok av och hela rummet dammfylldes. Jag grät och undrade vad jag gett mig in på...

Lämnade spisen ryggen och åkte hem. Nu var vi tillbaka och med goda råd i ryggen (inte av Ernst denna gång) och med nya redskap har jag skrapat loss... ett skitigt jobb, nu lämnar jag över till de vi hyr av!

Kan det vara dammet som som gjorde mig sjuk, trots mask!? När vi återkommer i vår ska jag ta ut mina bonader och skaka dem fria från
damm!


Texten lyder; Min hembygd är mig kär.

torsdag 20 september 2007

Jag, en mattkonservator!?

I kväll kom Ingela hit på besök, jättekul att träffas! Med sig hade hon en vacker gammal trasmatta. Hennes mamma har en gång vävt den och nu var den utsliten i kanterna. Men allting går att fixa, eller hur !? Mattan har nu fått nya "trasor" på-sydda och håller nog en generation till. Nästa gång den behöver "räddas" litar vi på att Linnea fixar det?! I somras var jag på Kalmar slott där de visade en utställning med trasmattor i en av slottsalarna. Det var hur vackert som helst. Tänk om de kvinnor som vävt mattorna för så länge sedan, fått veta att de (mattorna) en vacker dag skulle hamna på slottet....

Obs- ser ni Ingelas tår...?!


Under tiden jag sydde på mattan tillverkades det snoddar i olika garner och längder. Vilken kreativ afton!


lördag 15 september 2007

Garner


På sidan där man visar sin profil har jag skrivit att ett av mina intresse är garner. Klickar man på "garner" kommer det upp andra bloggares profilsidor. Mycket spännande, så kan man hålla på att klicka hit o dit kvällen lång.

Man lär sig något nytt varje dag, och idag lärde jag mig att garner på engelska betyder Samla, inhämta;förvara. För de andra bloggarna som hade garner som intresse var inte från Sverige!

På bilden här ovan har jag börjat sticka en snurrsjal i det underbara Norogarnet. Silke och ull i en lyxig blandning. Sjalen är nu klar och bor nu i Stockholm.

Ikväll har jag haft en "speed-date" med Christina. Hon tittade in på väg hem till Trollhättan, för att ordna en bok. Jättekul att ses!

onsdag 12 september 2007

Kulturnatt i Uppsala
Jag har inte lärt mig hur man får in bilderna mellan texten. Nu kommer alla bilder jag bifogar högst upp. Är det nån vänlig själ som har ett tips?!
Här är allafall några få bilder från kulturnatten i Uppsala. Bugg på biblioteket!


Mammakultur mm.

I fredags ilade jag för att hinna tåget från Göteborg till Uppsala. Ringer min 11-åring som varit hemma från skolan idag. Vill höra hur han mår osv. Inget långt samtal, allt är ok. Tåget rullar ut från stan; på väg , skönt.... Lyssnar på folk omkring. Jag är inte ensam morsa att ringa hem. Bakom mig sitter en annan mamma:


- Hej älskling-det är mamma!

- Glöm inte att äta mellanmål.

- Hur var det i skolan idag?

- Hur mår du?

Jag förstår av tiden att det inte är några långa svar hon får, gissar att barnet som svarar sitter vid en dator eller är på väg till kompisarna...

Men vi föräldrar vill så gärna höra att allt är bra, man vill att de ska vara självständiga och klara sig själva samtidigt som det är så svårt att släppa taget....
En timma senare går loket sönder.Efter ett långt stopp får lokföraren köra x-2000 tåget i 80km/tim. Efter Laxå kan de vända tåget o vi blir så småningom försenade över 1 ½ timma. Då börjar telefonerna gå varma igen. Nu ringer mamman bakom mig till sin man. -Du vi blir försenade. -Glöm inte att ge ungarna mat!

Hmmm, det där med att göra sig själv oumbärlig...

Jag kom iallafall fram till Uppsala o hade en underbar helg med 4 vänner som jag känt i över 20 år. Vi var kulturella med mat o vin o musik o historia mm, hela helgen. I Uppsala var det kulturnatt, bl.a var vi på biblioteket där det dansades bugg till levande musik mellan hyllorna! Det behöver inte vara tyst på biblioteket!


tisdag 11 september 2007

böcker den 11 september


Jag hittade en fin bok på biblioteket idag (glömde vända bilden innan jag la in den här så du får vrida på huvudet!) Boken heter Tova smycken och accessoarer av Sonia Lucano. Boken verkar vara en liten pärla. Fina bilder, mönster o råd om hur man tovar både med vatten och nål.Snygg helt enkelt!
Läste också om en ny broderibok som heter Korsstygn på nytt. Har inte bläddrat i den men på framsidan är texten Din mamma jobbar inte här, broderad i korsstygn!
Jag vill idag gratulera Lisbet, Eva, Rakel, Jenell samt mig själv! Vi fyller alla år detta datum. Hurra för oss!

onsdag 5 september 2007

Varför ringer de aldrig från Sköna Hem...

Det har kommit förfrågningar om socialrealistiska bilder. Varsågod!

Vi hyr ett torp i Småland, grunden är från 1600-talet och vi är födda på 1900-talet. Vi tycker mycket om att vara på vårt torp och ibland plockar vi undan och det är så fint och ibland har vi annat för oss.

Lättjölk?

Vad händer om man stavar fel?
Hoppsan sa de på Arla i somras men då var mjölkkartongerna redan tryckta. Hur många? Ingen aning.
Förra året besökte vi Ljungbergs textiltryckeri i Floda. De handtrycker tyger på 60 meter långa tryckbord . Det hade blivit lite feltryck på en hel bård, ett underbart Stig Lindberg tyg, och nu skulle hela tyget makuleras. Där stog vi vi 4 blivande slöjdlärare och suktade.... Snälla!?

Men nej, inte en endast liten stuvbit kunde vi få.Jölken köpte jag i vårt vanliga ICA o den smakade precis som vanligt.

tisdag 4 september 2007

Det livslånga lärandet.


Sista terminen på min väg mot att bli lärare har börjat. För färdig som lärare blir man väl aldrig?! Men här ska läsas o skrivas o praktiseras hela vägen fram till jul, det blir väl kul.

Bamse på youtube

http://www.youtube.com/watch?v=HECRXbGM7tU

Tack Kerstin för rolig Bamse länk!!

måndag 3 september 2007

bebistäcken


Jag har letat i mina tyglådor, sugen på att sy!

Två flickor föddes i juli och nog borde de få varsitt lektäcke, eller hur?

Det färgglada har ett litet katthuvud insytt. Det har varit ett armband som har en bjällra som låter. Annars gamla stuvar från 10-gruppen Borås Wäverier och IKEA.
Det vita blev inte så bra på bild. Jag har använt gamla dukar, lakan och handdukar till det. Många är broderade och vävda av kvinnor i släkten som inte längre lever. Tygerna är vackra och mjuka av flera års användande och har nu fått nytt liv!

söndag 2 september 2007

höstterminstart

Ja, då sätter vi fast säkerhetsbältena o kör då....
Detta är en liten övningskörning....